Pora na pomidora SetPoint

 

Trzecia edycja ogólnopolskiej promocyjnej kampanii społeczno-edukacyjnej „Pora na pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców".
W tym roku (2013) nasze działania kierujemy w szczególności do rodzin, rodziców, opiekunów i nauczycieli. W kształtowaniu nawyków żywieniowych odgrywają oni kluczową rolę. Pragniemy aktywnie włączyć ich w proces kreowania pozytywnych zwyczajów żywieniowych u dzieci oraz pokazać, jak przekonać dzieci do spożywania warzyw i owoców.

Ekspertem żywieniowym kampanii „Pora na pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców” jest, Pani Alicja Kalińska, Dyrektor Centrów Dietetycznych SetPoint.

Kampania została zainicjowana w związku z regularnym spadkiem spożycia warzyw i owoców w naszym kraju. W 2011 r. statystyczny Polak spożył średnio niewiele ponad 39 kg owoców i ich przetworów. To niemal 10 kg mniej niż 10 lat temu. Nie lepiej przedstawiała się również konsumpcja warzyw i ich przetworów - porównując rok 2011 z 2002 zauważalny był blisko pięciokilogramowy spadek na osobę (dane: Zakład Ekonomiki Ogrodnictwa, IERiGŻ-PIB w Warszawie).

Naszym celem była także zmiana nastawienia Polaków, którzy żyjąc w pośpiechu, coraz chętniej sięgają po fast foody i jedzenie z barów szybkiej obsługi. Akcja miała więc uświadamiać, że owoce i warzywa są zdrową i smaczną alternatywą, a także mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie, samopoczucie czy urodę.

pora na pomidora SetPoint pora na pomidora SetPoint 2 pora na pomidora SetPoint 1 pora na pomidora SetPoint 5

więcej o akcji >>>

 

Czwarta edycja kampanii „Pora na pomidora” przeciw otyłości wśród dzieci.

Otyłość i nadwaga to problem już nie tylko ludzi dorosłych. Coraz częściej dotyka też dzieci i młodzież. Dlatego w tym roku organizator IV edycji ogólnopolskiej kampanii „Pora na pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców” działania kieruje przede wszystkim do najmłodszych oraz osób, które odgrywają kluczową rolę w kształtowaniu ich nawyków żywieniowych.

Eksperci oraz organizacje zajmujące się kwestiami zdrowia systematycznie donoszą o szybko rosnącej liczbie dzieci i młodzieży z nadmierną masą ciała. Co więcej, otyłość i nadwaga są traktowane jako najpoważniejsze choroby cywilizacyjne naszych czasów. Potwierdzają to m.in. raporty WHO (Światowej Organizacji Zdrowia), UNICEF-u czy Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie (IŻiŻ). Z badań przeprowadzonych przez IŻiŻ w Warszawie wynika, że w grupie 13-latków co czwarty polski uczeń ma problem z otyłością.

Bez większego znaczenia jest również płeć dziecka, albowiem w podobny sposób borykają się z tą przypadłością zarówno chłopcy, jak i dziewczynki. Częstymi przyczynami przyrostu masy ciała ponad wytyczone normy są brak wiedzy na temat prawidłowych wielkości porcji posiłków lub niestosowanie się do ogólnych zasad racjonalnego żywienia.

Co zatem robić, aby przeciwdziałać nadwadze i otyłości u najmłodszych? Jednym z rozwiązań jest zachęcenie dzieci i młodzieży do spożywania na co dzień większej ilości warzyw i owoców. W tegorocznej edycji organizator kampanii „Pora na pomidora…” działania kieruje m.in. do opiekunów, od których zależy, co i jak często dzieci zjadają. Podczas szkoleń dowiedzą się, jakie znaczenie mają warzywa i owoce w codziennej diecie dzieci i młodzieży, a także poznają sposoby zapobiegania przyczynom oraz skutkom nadwagi i otyłości.

"Warzywa i owoce odgrywają kluczową rolę w rozwoju dzieci, dlatego nie możemy zapominać o tych produktach podczas przyrządzania ich codziennych posiłków. Jeżeli chcemy, by nasze dziecko rozwijało się prawidłowo, warto zatroszczyć się o jego właściwą dietę i nauczyć je jedzenia bez pośpiechu – mówi Alicja Kalińska, dyrektor Centrów Dietetycznych SetPoint, ekspert kampanii „Pora na pomidora…” – Gdy dziecko pozna zasady zdrowego odżywiania we wczesnym dzieciństwie, ma szansę stosować je w dorosłym życiu i na długie lata cieszyć się zdrowiem, pozytywną energią i szczupłą sylwetką.

Podczas kampanii zaplanowano m.in.:
- szkolenia dla kadry szkolnej, które poprowadzi dietetyk – specjalista ds. żywienia,
- warzywno-owocowe warsztaty dla dzieci organizowane we współpracy z wybranymi szkołami i przedszkolami w kilku miastach w Polsce,
- udział w pikniku Poznaj Dobrą Żywność oraz akjcach happeningowych w wybranych imprezach plenerowych,
- konkursy dla rodziców i dzieci na wybranych portalach parentingowych.

Na stronie internetowej kampanii www.poranapomidora.com  będzie można zapoznać się z wieloma nowymi informacjami z zakresu żywienia dzieci, m.in. jak rozpoznać niepokojące sygnały wzrostu wagi u najmłodszych, jak zmieniać złe nawyki żywieniowe czy też dlaczego nie powinnyśmy zapominać o warzywach i owocach w codziennej dziecie.
Na stronie regularnie pojawiać się będą przykładowe tygodniowe jadłospisy dla dzieci w różnym wieku oraz propozycje ciekawych przepisów z wykorzystaniem owoców i warzyw.

Organizatorem działań, sfinansowanych ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw, jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych

więcej o akcji >>>

PIERWSZE DZIAŁANIA.

 

29 kwietnia 2014r. w Centrum konferencyjne Zielna w Warszawie

Pierwsze szkolenie dla przedstawicieli przedszkoli oraz szkół podstawowych na temat roli warzyw i owoców w diecie dzieci i młodzieży w ramach kampanii "Pora na Pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców”...
za nami :-)

Dietetyk SetPoint Gabriela Słowińska opowiedziała m.in. o zaletach warzyw i owoców w codziennej diecie dziecka, przedstawiła zasady zdrowego żywienia, a także doradziła, jak znaleźć złoty środek między gustem malców a zdrowiem.

 

 Pora na pomidora SetPoint

 

SZKOLENIA DLA OŚWIATY

W miniony czwartek 11 września 2014 spotkaliśmy się z przedstawicielami krakowskich placówek oświatowych na szkoleniu nt. roli warzyw i owoców w diecie dzieci i młodzieży.
Szkolenie przeprowadziła Alicja Kalińska z SetPoint - ekspert kampanii Pora na Pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców"
Już za 2 dni wyruszymy z ostatnim takim spotkaniem do Katowic. Na bezpłatne szkolenie zapraszamy w szczególności:

  • pedagogów szkolnych i przedszkolnych, którzy mają kontakt zarówno z dziećmi, jak i ich rodzicami czy opiekunami,
  • dyrektorów placówek, którzy decydują o stylu żywienia swoich podopiecznych,
  • intendentów, którzy planują codzienne jadłospisy oraz odpowiadają za skład jakościowy i ilościowy serwowanych dań,
  • zespół wykonawczy, tj. szefów kuchni, kucharki, pomoc kuchenną, czyli osoby bezpośrednio odpowiedzialne za przygotowanie posiłków dla najmłodszych

pora na pomidora SetPoint dietetyk warszawa pora na pomidora SetPoint dietetyk warszawa

Odkryj SetPoint

setpoint panele

newsletterbok1

 Zapisz się na newsletter SetPoint Twój Dietetyk!

zap1

Akademia SetPoint zaprasza.
Imprezy-wspólne gotowanie.