• fasola szparagowa 1 szklanka,
  • 1 pomidor,
  • średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku,
  • oliwa z oliwek 1 łyżka,
  • sól i pieprz,
  • tymianek,
  • natka pietruszki.

Ugotuj fasolkę w osolonej wodzie. Obierz i posiekaj cebulę. Sprasuj czosnek lub drobno posiekaj. Rozgrzej na patelni oliwę z oliwek. Dodaj cebulę i czosnek, smaż przez 5 minut, na złoty brąz, od czasu do czasu mieszając. Dodaj pomidory pokrojone w cząstki. Duś kilka minut wszystko razem. Na koniec dodaj fasolkę i trochę wody, jeśli potrzeba. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Duś całą potrawę przez 15-25 minut.

172kcal, 5,7g b, 11g t, 21,1g w