Składniki:

  • 100ml śmietany
  • 1/6 l kwasu ogórkowego lub soku z buraków i jabłek
  • 1/4 l kefiru lub kwaśnego mleka
  • 1/4 szklanki wody
  • 1/2ogórka
  • ½ pęczka koperku
  • ½ pęczka szczawiu 
  • ½ pęczka botwinki
  • 1/2 jaja
  • 1/4 łyżeczki soli.

Szczaw, botwinkę i koperek drobno posiekaj. Łyżkę śmietany wrzuć na patelnię i dodaj posiekaną zieleninę. Smaż przez 2-3 minuty stale mieszając. Dolej pół szklanki wody i duś pod przykryciem 10 minut (jeśli zielenina zacznie się przypalać, dolej wody). Przełóż zieleninę do miseczki i odstaw, by ostygła.Obierz ogórek i pokrój go w kostkę. Ugotuj jaja na twardo i podziel je na połówki.

Trzepaczką wymieszaj w wazie śmietanę, kwas ogórkowy, kefir, dodaj ostudzoną zieleninę, ogórek i jaja. Posól i wstaw na dwie godziny do lodówki.