Składniki

  • 200-250g pomidorów,
  • ½ ogórka,
  • ½ ząbka czosnku,
  • ¼ cebuli, ½ zielonej lub żółtej papryki,
  • miękisz ½ bułki,
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny,
  • sól, pieprz i inne przyprawy.

Parzymy pomidory wrzątkiem, obieramy je ze skórki, usuwamy pestki i kroimy w kostkę. Rozgniatamy czosnek. Resztę jarzyn obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy wszystko do miksera i razem z miękiszem z bułki (wcześniej namoczonym w wodzie i lekko odciśniętym) dokładnie miksujemy. Dodajemy oliwę i delikatnie ocet. Dolewamy przegotowanej zimnej wody, aby uzyskać konsystencję gęstej zupy. Doprawiamy i jeszcze przez chwilę miksujemy.
Wstawiamy na godzinę do lodówki i po tym czasie chłodnik jest gotowy. Możemy podać z grzankami z białego pieczywa lub dodać do chłodnika bardzo drobno posiekane cebulę, paprykę, ogórka i pomidora.