• 3 duże szparagi,
  • 1 średni ziemniak,
  • ¼ małej cebuli,
  • 1 plaster szynki parmeńskiej (szwarcwaldzkiej), 
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • bazylia, sól, pieprz.

Jajko roztrzepać. Ziemniaka wyszorować szczoteczką i nie obierać.
Pokroić na kawałki i wrzucić na wrzącą lekko osoloną wodę.
Gotować 3-4 minuty. W szparagach odłamać zdrewniałe części przy końcach.
Odciąć główki i odłożyć. Łodygi pokroić na kawałki. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie mieszając.
Dodać łodygi szparagów. Lekko posolić. Smażyć na małym ogniu ok. 3 minut.
Dodać szynkę parmeńską (szwarcwaldzką) i dusić dalej. Dodać podgotowane ziemniaki, wymieszać. Dusić ok. 2 minut.
Dodać jajko i bazylię. Całość wymieszać. Zestawić z ognia. Na wierzch położyć główki szparagów i resztę szynki.
Wstawić do piekarnika i piec ok. 5 minut. Posypać pieprzem.
SMACZNEGO!

1