Dynia w syropie imbirowym [1 porcja]

Składniki:

  • dynia około 200g (twarda typu Hokkaido)
  • 1 łyżeczka miodu lub syropu z agawy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki świeżego startego imbiru
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 łyżka pokruszonych orzechów nerkowca
Zobacz jak przygotować

Placuszki dyniowe [1 porcja]

Składniki:

  • 200g miąższu dyni
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • imbir
Zobacz jak przygotować

Frittata ze szparagami i bazylią [1 porcja]

  • 3 duże szparagi,
  • 1 średni ziemniak,
  • ¼ małej cebuli,
  • 1 plaster szynki parmeńskiej (szwarcwaldzkiej), 
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • bazylia, sól, pieprz.
Zobacz jak przygotować

Kurczak duszony w sosie cytrynowym [2 porcje]

2 filety z kurczaka (200g) natrzeć 1 łyżką sosu sojowego i odstawić na 20 minut. Przygotować sos z 1 łyżeczki cukru, 1 łyżki sosu sojowego, 4 łyżek soku z cytryny, 1 łyżeczki oleju sezamowego, 1 łyżeczki drobno posiekanej skórki z cytryny oraz 1 szklanki wody.

Zobacz jak przygotować

Pasta kanapkowa z sardynek, sera białego i ogórka kwaszonego [2 porcje]

  • 1 mała puszka sardynek,
  • 2 łyżki twarożku,
  • 1 mały ogórek kwaszony – utarty,
  • sól,
  • biały pieprz.
Zobacz jak przygotować

Sola w sosie bananowym [2 porcje]

2 filety z soli (300g) oprószyć solą, pieprzem i obsmażyć na patelni teflonowej z odrobiną oliwy. Dodać ¼ szklanki soku z pomarańczy, 1 goździk, ziele angielskie, mały liść laurowy, sól, pieprz do smaku.

Zobacz jak przygotować

1 | 2

1