Babka Wielkanocna - trzy sprawdzone przepisy
Polędwica z kurczaka ze szparagami [2 porcje]
Tarta ze szparagami [4 porcje]
Składniki:
Ciasto: 1,5 szklanki mąki, 2 jaja, sól, gałka muszkatołowa, 1 łyżka masła do formy.
Nadzienie: 2 pęczki białych lub zielonych szparagów, sól, 1 jajo, 4 łyżki śmietany 9%, 40 g parmezanu, pieprz.
Zobacz jak przygotować
Zupa krem z pomidorów [1 porcja]
- 2 duże dojrzałe pomidory,
- ½ małej cebuli,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1 ząbek czosnku,
- sól,
- pieprz,
- listki bazylii.
Zobacz jak przygotować
Zupa ze świeżych pomidorów [1 porcja]
- 2-3 dojrzałe pomidory,
- 1 szklanka wody,
- łyżeczka masła,
- kilka gałązek natki pietruszki,
- 2 łyżki mleka,
- sól,
- pieprz,
- posiekany koperek
Zobacz jak przygotować
Zupa pomidorowo ziołowa z mozzarellą [1 porcja]
- 1-1,5 szklanki bulionu warzywnego lub warzywno- drobiowego,
- 3-4 dojrzałe świeże pomidory,
- cebulka,
- łyżeczka oliwy,
- czosnek (kilka ząbków- do smaku),
- mozzarella,
przyprawy: bazylia, natka pietruszki, szczypta mięty, tymianek, oregano, sól, pieprz.
Zobacz jak przygotować
Chłodnik na kefirze.
Składniki:
- 100ml śmietany
- 1/6 l kwasu ogórkowego lub soku z buraków i jabłek
- 1/4 l kefiru lub kwaśnego mleka
- 1/4 szklanki wody
- 1/2ogórka
- ½ pęczka koperku
- ½ pęczka szczawiu
- ½ pęczka botwinki
- 1/2 jaja
- 1/4 łyżeczki soli.
Zobacz jak przygotować
Chłodnik hiszpański "gazpacho" [1 porcja]
Składniki
- 200-250g pomidorów,
- ½ ogórka,
- ½ ząbka czosnku,
- ¼ cebuli, ½ zielonej lub żółtej papryki,
- miękisz ½ bułki,
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny,
- sól, pieprz i inne przyprawy.
Zobacz jak przygotować
Sałatka z brokułami i makaronem [1 porcja]
- 1/2 małego brokuła (lub 1/2 opakowania brokuła mrożonego 400/450-gramowego),
- 25g szklanki suchego makaronu,
- 1 plaster świeżego ananasa,
- 3 plasterki suszonych pomidorów,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1 łyżka octu balsamicznego,
- 1 łyżeczka miodu,
- 1 łyżeczka musztardy,
- pieprz.
Zobacz jak przygotować
Zielony makaron tagliatelle z krewetkami i szafranowym sosem [1 porcja]
- 50g suchego makaronu,
- 45g krewetek,
- szczypta nitek szafranu,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- ½ szklanki bulionu warzywnego,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1 ząbek czosnku,
- natka pietruszki,
- koperek,
- sól.
Zobacz jak przygotować
Tagliatelle z fenkułem [1 porcja]
- 50g suchego zielonego makaronu tagliatelle,
- 60g fileta z piersi kurczaka,
- 1 fenkuł,
- 1 średnia pomarańcza,
- 1 łyżka oliwy z oliwek.
Zobacz jak przygotować
Tagliatelle z kurkami i Parmezanem [1 porcja]
- 50g suchego zielonego makaronu tagliatelle,
- 2 garści kurek,
- 2 garści rukoli,
- ¼ małej cebuli,
- ¼ kieliszka białego wina,
- 1 łyżka jogurtu naturalnego,
- 1 łyżeczka startego sera Parmezan,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- sól,
- pieprz.
Zobacz jak przygotować
Szaszłyki jarskie [1 porcja]
- 1 mały bakłażan,
- 1 krótki ogórek,
- 1 mała papryka czerwona,
- 1 pomidor,
- kukurydza małe kolbki konserwowe 3-4 sztuki,
- 2 pieczarki,
- ser feta 1 plaster,
- oliwa z oliwek 1 łyżeczka.
Zobacz jak przygotować
Paprykowa zapiekanka w cukinii z kaszą [1 porcja]
- 1 mała cukinia,
- 1 średni pomidor,
- 1 mała papryka,
- 2 łyżki kaszy gryczanej suchej,
- oliwa z oliwek 2 łyżeczki,
- rozmaryn,
- sól.
Zetnij wierzchni plaster z cukinii. Skrop olejem, posyp solą i rozmarynem. Ostaw na 15 minut. Wydrąż w środku. Pokrój paprykę i pomidora w kostkę. Warzywa podsmaż na patelni teflonowej bez tłuszczu. Kaszę gryczaną ugotuj na sypko. Wymieszaj kaszę z warzywami, włóż do środka wydrążonej cukinii. Skrop oliwą i posyp rozmarynem. Zapiekaj w piekarniku przez ok. 20 minut.
215kcal, 6,6g b, 11,2g t, 27,4g w
Zobacz jak przygotować
Kotleciki z fasoli [1 porcja]
- 1 puszki fasoli białej,
- 1 cebula,
- 1 łyżka bułki tartej,
- 1 jajo,
- mleko 0,5% 2 łyżki,
- natki pietruszki,
- 1 łyżeczka musztardy
Zobacz jak przygotować
Fasolka po baskijsku [1 porcja]
- fasola szparagowa 1 szklanka,
- 1 pomidor,
- średnia cebula
- 1 ząbek czosnku,
- oliwa z oliwek 1 łyżka,
- sól i pieprz,
- tymianek,
- natka pietruszki.
Zobacz jak przygotować
Gulasz jarski [2 porcje]
- 1 mała marchew,
- 1 mała pietruszka,
- 1 selera,
- 1 por,
- 1/2 małej główki kapusty,
- przecier pomidorowy- do smaku,
- 1 łyżka oleju rzepakowego,
- sól, pieprz,
- liść laurowy,
- gałka muszkatołowa,
- majeranek,
- papryka słodka.
Zobacz jak przygotować
Warzywa z wędzonym tofu [1 porcja]
- 2 duże marchewki,
- 1 szklanka kapusty pekińskiej,
- 2 łodygi selera naciowego,
- 1 mała cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 plastry wędzonego tofu,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- sól,
- pieprz,
- kolendra,
- imbir.
Zobacz jak przygotować
Miętowa sałatka z truskawkami, serem Feta i oliwkami
- 10 truskawek
- garść rukoli
- 2 plastry sera Feta
- 5 oliwek czarnych
- 1 łyżka szczypiorku
- 2 łyżki świeżej mięty
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka octu balsamicznego, czarny pieprz.
Zobacz jak przygotować
Sałatka z serem pleśniowym i truskawkami
- garść liści ulubionej sałaty (np. rukoli)
- szklanka truskawek
- ¼ krążka sera pleśniowego 30 g (np. Camembert)
- łyżeczka oliwy
- łyżeczka octu balsamicznego
- pieprz.
Zobacz jak przygotować
Sałatka ryżowa z fasolą i bananem [2 porcje]
2 łyżki ryżu ugotować na sypko, 1 banan pokroić w plasterki, ½ jabłka wraz ze skórką pokroić w ćwiartki, a następnie w półplasterki, ¼ cebuli drobno posiekać, 3 pomidorki koktajlowe pokroić na ćwiartki.
Zobacz jak przygotować