hashimoto odporność SetPointHashimoto. Jak uodpornić organizm i poprawić samopoczucie?Najlepszym lekarstwem na poprawę nastroju, efektywności w pracy oraz nie poddawanie się infekcjom jest prawidłowe odżywianie. Przykłady sprawdzonych potraw podaje Alicja Kalińska, dietetyk z poradni dietetycznej SetPoint.

Sama piramida-nowa

 

Aby być zdrowym, utrzymać dobrą kondycję psychiczną i fizyczną oraz nie ulec depresji, należy przestrzegać kilku ważnych zasad.

Jedz śniadanie! Dzięki temu dostarczysz niezbędną dla organizmu dawkę energii oraz rozpoczniesz dzień z pozytywnym nastawieniem. Twój organizm potrzebuje każdego ranka zdrowego i wartościowego posiłku.
Przekonaj się do płatków owsianych. To doskonałe źródło złożonych węglowodanów, które wolno wchłaniają się z przewodu pokarmowego, tym samym dostarczając energii organizmowi w postaci glukozy. W połączeniu z mlekiem, owocami i orzechami tworzą bardzo pożywny i zdrowy posiłek, który zapewni uczucie sytości przez dłuższy czas.
Zdrowa i zbilansowana dieta powinna być bogata w takie witaminy, jak A, C, E lub dobre tłuszcze pochodzenia roślinnego, czyli np. oliwa z oliwek, olej rzepakowy tłoczony na zimno, olej lniany. To sprawi, że Twój organizm szybko się wzmocni.
Nie rezygnuj z lunchu. Dzięki niemu przetrwasz drugą część dnia w dobrym samopoczuciu i nie stracisz energii, którą zyskałaś po zjedzeniu porannego posiłku.
Na drugie śniadanie przygotuj sałatkę zawierającą składniki mineralne i witaminy, które znajdują się w warzywach. Ich odpowiednia dawka stymuluje prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Do sałatek można dodać ryby, które zawierają tryptofan nazywany hormonem szczęścia. Zawiera go również mięso.
Odpowiednia podaż białka jest niezwykle ważna, szczególnie u osób chorujących na Hashimoto, dlatego spożywaj makaron pełnoziarnisty, który jest bardzo dobrym źródłem błonnika. Reguluje on pracę przewodu pokarmowego i powoduje, że przez dłuższy czas towarzyszy nam uczucie sytości, a witaminy z grupy B i magnez działają kojąco na nasz układ nerwowy.
Zadbaj o samopoczucie. Jednym z czynników odpowiadających za dobry nastrój jest dopamina. Odgrywa ona ważną rolę w regulowaniu nastroju, w walce ze stresem i w efektywnym odpoczynku, w trakcie snu. Żeby podnieść poziom tego hormonu szczęścia, należy spożywać chude białko, zatem nasza propozycja obiadokolacji zawiera mięso indyka. W połączeniu z żelazem ukrytym w szpinaku, które w naszym organizmie jest niezbędne do transportu tlenu do każdej komórki, wzmocnimy odporność naszego organizmu.

 


 

Przepis na śniadanie
Owsianka z gruszką, żurawiną i prażonymi orzechami [1 porcja]

Czas przygotowania: 10 min. | Poziom trudności: łatwe
Białko: 21,2g | Tłuszcze: 32,7g | Węglowodany: 92,9g | Kaloryczność: 714kcal
GDA* - Białko: 42% | Tłuszcze: 47% | Węglowodany: 34% | Kaloryczność: 36%

Składniki: 3-4 łyżki płatków owsianych, szklanka mleka do 2%, soczysta, dojrzała gruszka, 1-2 łyżki suszonej żurawiny, 2 łyżki uprażonych orzechów włoskich, 1-2 łyżeczki miodu, cynamon do smaku.

Na mleku należy ugotować płatki owsiane, gruszkę pokroić na ósemki i wymieszać z owsianką. Całość posypać pokruszonymi i podprażonymi na suchej patelni orzechami, żurawiną i polać miodem.

 odpornosc gruszka setpoint


 

Przepis na lunch
Sałatka makaronowa z kurczakiem i pesto [1 porcja]

Czas przygotowania: 25 min. | Poziom trudności: średnio trudne
Białko: 22,3g | Tłuszcze: 20,8g | Węglowodany: 48,6g | Kaloryczność: 463kcal
GDA* - Białko: 45% | Tłuszcze: 30% | Węglowodany: 18% | Kaloryczność: 23%

Składniki: makaron pełnoziarnisty ok. 30-40g suchego produktu, 50-60g piersi kurczaka, 1 łyżeczka oliwy, 1-2 łyżeczki zielonego pesto, 3-4 suszone pomidory, świeża bazylia, 2 garście roszponki, łyżeczka oliwy.
Kurczaka należy pokroić w kostkę, doprawić ziołami, poddusić na łyżeczce oliwy. Dodać pesto, 1-2 łyżki wody, wymieszać, doprawić do smaku. Kurczaka z powstałym sosem wyłożyć na makaron, posypać pokrojonymi pomidorkami, roszponką i bazylią. Ewentualnie doprawić świeżo mielonym pieprzem.

 odpornosc salatka setpoint


 

Przepis na obiadokolację

Cukinie faszerowane mielonym indykiem w sosie z cukinii i szpinaku [1 porcja]

Czas przygotowania: 30 min. | Poziom trudności: średnio trudne
Białko: 38,2g | Tłuszcze: 5,7g | Węglowodany: 23,8g | Kaloryczność: 272kcal
GDA* - Białko: 76% | Tłuszcze: 8% | Węglowodany: 9% | Kaloryczność: 14%

Składniki: 1 średnia cukinia, mielony indyk 150g, 2 małe cebule, szpinak 2 garście lub 2 kostki mrożonych liści, 2 łyżki śmietanki słodkiej 12%, tymianek.
Cukinie umyć, przekroić na pół, wydrążyć. Podpiec w piekarniku 10 min., w temp. 180 stopni. Cebule drobno posiekać i posolić, podsmażyć w garnuszku. Połowę odłożyć do mięsa, wymieszać i przyprawić. Nafaszerować połówki cukinii i zapiec w piekarniku jeszcze przez 15 min razem z tymiankiem. Do pozostałej cebuli dodać posiekany wydrążony środek cukinii i szpinak, doprawić do smaku, zmiksować na gładki sos. Na koniec dodać śmietankę i delikatnie odparować do pożądanej konsystencji.

* % wskazanego dziennego spożycia (GDA) określonego dla osoby dorosłej na poziomie 2000 kcal/dzień

 odpornosc cukinia setpoint


 

Alicja Kalińska - dietetyk. Od 14 lat, jako jedyna w Polsce, wraz ze swoim zespołem rozwija amerykańską metodę SetPoint. Autorka i konsultantka publikacji oraz programów telewizyjnych nt. diety i żywienia. Tylko w ciągu ostatnich lat jej zespół pomógł 20 tys. klientów stracić łącznie ponad 50 ton tkanki tłuszczowej. Specjalizuje się zwłaszcza w trudnych przypadkach insulinooporności i Hashimoto.

Odkryj SetPoint

setpoint panele

zap2
newsletterbok1

 Zapisz się na newsletter SetPoint Twój Dietetyk!