setpoint, dietetyk warszawa, odchudzanie warszawa, poradnia dietetyczna warszawa, dieta odchudzająca, odchudzanie, dietetyk opinieHerbata – czarna, zielona, a może czerwona? Herbata znana jest już od bardzo dawna. Jak głosi chińska legenda odkryto ją około 5000 lat temu w Chinach. Wszystko zaczęło się pewnego pięknego dnia, kiedy to legendarny cesarz chiński Szen Nung, znany zielarz i uczony, wypoczywał pod drzewem dzikiej herbaty...

setpoint, dietetyk warszawa, odchudzanie warszawa, poradnia dietetyczna warszawa, dieta odchudzająca, odchudzanie, dietetyk opinie

...Wiał lekki wiatr i jego podmuch spowodował, że kilka listków wpadło do dzbana z przegotowaną wodą, którą cesarz pił ze względów higienicznych. Zapatrzony na piękno natury nie zauważył tego. Dopiero pijąc napój poznał smak, który go zafascynował.

Mimo, iż Chińczycy strzegli tajemnicy swojego szlachetnego naparu herbata stawała się z wolna najpopularniejszym napojem większości krajów, w których się pojawiała. Swoją sławę zawdzięczała nie tylko dzięki oryginalnemu smakowi i aromatowi, ale również właściwościom leczniczym.

Herbata należy w Polsce do najpopularniejszych napojów. Stanowi ona aż 42% wszystkich konsumowanych napojów w sezonie zimowym i około co czwarty napój w sezonie letnim. Pijemy jej ogromne ilości. Średnio każdy z nas wypija ok. 2 filiżanek dziennie, dlatego też warto przyjrzeć się jej zdrowotnym właściwościom.

Rozróżniamy trzy główne typy herbaty: zieloną, czerwoną oraz czarną, które różnią się sposobem obróbki po zbiorze. Każdy z tych typów herbaty ma nie tylko inny wygląd, aromat i smak, ale również działanie.

Herbata zielona

W Europie jej popularność ciągle rośnie, dobrze ponieważ jest najzdrowsza. Największymi smakoszami tego typu herbaty są Chińczycy i Japończycy.

Otrzymywana jest z liści suszonych bezpośrednio po zbiorze. W przeciwieństwie do czarnej herbaty nie jest ona poddawana fermentacji, dzięki czemu nie traci naturalnej barwy oraz walorów. Można ją polecić każdemu, w dowolnych ilościach. Jej skład chemiczny jest bardzo bogaty, dzięki czemu znana jest z szeregu właściwości profilaktyczno-leczniczych.

Obecności garbników katechinowych, które maja silne działanie przeciwutleniające sprawia, że zielona herbata chroni przed nowotworami. Dlatego też szczególnie polecana jest osobom palącym.

Osoby cierpiące na nadkwaśność soku żołądkowego lub na wrzody żołądka zamiast picia kawy i czarnej herbaty powinny częściej sięgać po filiżankę zielonej herbaty. Wspomaga ona leczenie bakteryjnych schorzeń żołądka dzięki zawartości taniny, która hamuje rozwój Helicobacter pylori – bakterii odpowiadającej za powstawanie wrzodów w żołądku i dwunastnicy.
Zielona herbata znana jest również z właściwości obniżających ciśnienie krwi, cholesterolu oraz trójglicerydów, co jest nie bez znaczenia dla osób cierpiących na choroby układu krążenia. Regularne picie zielonej herbaty zmniejsza zagrożenie miażdżycą.

Dzięki zawartości saponin ma także działanie przeciwbakteryjne oraz przeciwwirusowe. Chłodny jej napar polecany jest również do przemywania oczu w zapaleniu spojówek, powiek oraz przy owrzodzeniach.

Od sposobu parzenia herbaty zależą jej właściwości. Zielona herbata powinna być zalewana tzw. „białym wrzątkiem” (wodą w temp.60-80°C). Jeżeli chcemy by wpływała na nas pobudzająco powinniśmy ją parzyć do 3 minut, ponieważ w tym czasie wydziela się teina (związek swoim składem i działaniem podobny do kofeiny). By herbata miała działanie odprężające powinniśmy ją parzyć do 8 minut, ponieważ po 3 minutach wydzielają się polifenole neutralizujące działanie teiny.

Herbata czerwona

Jest typem pośrednim między herbatą zieloną, a czarną. Proces jej otrzymywania jest podobny do tego, w którym uzyskuje się herbatę czarną, z tą różnicą, że czas trwania fermentacji jest o wiele krótszy. Szczególnym uznaniem wśród herbat czerwonych cieszy się chińska Pu-Erh. Swoje zdrowotne działanie herbata ta zawdzięcza powolnej fermentacji oraz długotrwałemu dojrzewaniu w odpowiednich warunkach. Zawiera ona w swoim składzie między innymi:garbniki, alkaloidy, flawonoidy, minerały oraz witaminę C.

Flawonoidy zawarte w tym typie herbaty działają podobnie jak witamina C, wzmacniając i uszczelniając większe naczynia krwionośne. Dzięki temu substancje te wspomagają leczenie hemoroidów, a także żylaków, krwawień podskórnych oraz powstrzymują skłonność do krwawień. Flawonoidy jako jedne z niewielu substancji mają właściwości odtruwające organizm – wiążą metale i toksyny, które następnie są wydalane z organizmu. Ponadto poprawiają krążenie krwi w naczyniach wieńcowych, obniżają ciśnienie krwi oraz posiadają właściwości antyagregacyjne (zapobiegają zlepianiu się płytek krwi i osadzaniu na powierzchni naczyń krwionośnych).

Dzięki obecności polifenoli czerwona herbata obniża poziom cholesterolu we krwi oraz zapobiega tworzeniu się toksycznych związków tlenu (tzw. wolnych rodników), które odgrywają dużą rolę w powstawaniu wielu chorobom m.in. nowotworów.

Herbata Pu-Erh najbardziej znana jest ze związków pobudzających wydzielanie soków trawiennych oraz perystaltykę jelit, co ma wpływ na przyśpieszenie metabolizmu. Nie można jednak traktować tej herbaty jako magicznego środka na odchudzanie, ponieważ samo jej picie bez odpowiedniej diety nam nie pomoże.

Parzenie czerwonej herbaty powinno trwać około 3 minut wodą o temp. 90-100°C. Parzenie Pu-Erh może odbywać się wielokrotnie, ponieważ w każdym kolejnym oddaje do naparu dobroczynne substancje.

Herbata czarna

Ten typ herbaty jest nam najbardziej znany. Piją ją najczęściej Europejczycy i Amerykanie. Podczas produkcji poddawana jest procesowi pełnej fermentacji dzięki której uzyskuje czarną barwę oraz niepowtarzalny smak i aromat.

Czarna herbata zawiera największe ilości teiny. Jej zawartość jest ponad 5-krotnie większa niż w herbacie zielonej i czerwonej. Wpływa ona pobudzająco na układ krążenia. Polecana jest dla osób z niskim ciśnieniem, które po wypiciu czarnej herbaty są ożywione i pobudzone. Osoby z wysokim ciśnieniem powinny wybierać herbaty zielone lub czerwone.

Ponadto czarna herbata ze względu na dużą zawartość teiny upośledza wchłanianie żelaza, dlatego też osoby zagrożone wystąpieniem anemii powinny ograniczyć jej spożywanie.

Mocna herbata, podobnie jak kawa nie jest również wskazana dla osób cierpiących na choroby wrzodowe. Pobudza ona wydzielanie kwasów żołądkowych, co może powodować podrażnienia błony śluzowej żołądka. Zamiast mocnej herbaty powinno się pić słabą z mlekiem lub zieloną.

Właściwości zdrowotne herbaty czarnej są zbliżone do herbaty zielonej i czerwonej. Ma ona również działanie przeciwmiażdżycowe, pomaga w walce z nowotworami, usuwa wolne rodniki. Jednak substancje mające te dobroczynne działanie znajdują się w mniejszym stężeniu niż herbatach niefermentowanych i półfermentowanych.
Czarną herbatę powinniśmy parzyć od 3 do 5 minut wrzącą wodą (100°C).

Różnorodność typów i gatunków herbat daje nam możliwość wyboru herbaty odpowiedniej dla siebie. Oprócz pospolitej w naszym kraju herbaty czarnej zachęcam do częstszego picia herbaty zielonej i czerwonej, których dobroczynny wpływ na organizm jest przez nas niedoceniany.

setpoint, dietetyk warszawa, odchudzanie warszawa, poradnia dietetyczna warszawa, dieta odchudzająca, odchudzanie, dietetyk opinie

Odkryj SetPoint

setpoint panele

zap2
newsletterbok1

 Zapisz się na newsletter SetPoint Twój Dietetyk!