setpoint, dietetyk warszawa, odchudzanie warszawa, poradnia dietetyczna warszawa, dieta odchudzająca, odchudzanie, dietetyk opinie

Kaloryczne są nie tylko frytki! Również i skład wielu sałatek, przyprawia o zawrót głowy niejednego dietetyka. Doradcy żywieniowi przestrzegają, aby sałatki jeść z rozwagą i zwracać uwagę na ich skład, zwłaszcza wtedy, gdy jemy poza domem...

setpoint, dietetyk warszawa, odchudzanie warszawa, poradnia dietetyczna warszawa, dieta odchudzająca, odchudzanie, dietetyk opinie

Mit # 1 To tylko sałatka

Gotowe sałatki dostępne w sieciach Fast- food (szybkiej obsługi) lub barach sałatkowych to również mogą być przysłowiowe bomby kaloryczne. Większość z nich ma znaczne ilości kalorii i tłuszczu. Główną przyczyną tak wysokiej kaloryczności są dodawane do nich sosy, potocznie zwane dressingami, lub majonezy.

Ilość kalorii i zawartego w nich tłuszczu, może przekraczać wartość kaloryczną hamburgera (zwykły hamburger w MacDonaldzie to 255kcal, 9g tłuszczu, natomiast BigMac E=495kcal, T=25, WieśMac E=525kcal, T=33, Cheeseburger E=300kcal, T=13, Big Tasty Becon E=903kcal, T=55). Podczas gdy np. sałatka: Sałatka Szefa E=190kcal, T=11, Sałatka Chicken Premiere E=365kcal, T=18, dodatkowo sos do wyboru: sos Winegret E=195kcal, T=20, sos Słodko-kwaśny E=50kcal,T=0, sos Balsamico E=25kcal, T=1.

Sałatki z dodatkiem sosów maja wielu zwolenników, ale zawierają wiele szkodliwych chemicznych dodatków. Są nimi syntetyczne barwniki, zagęstniki, konserwanty i stabilizatory- związki przedłużające trwałość produktów. Nadmierne ich spożycie może powodować wzdęcia, wypryski na skórze oraz szereg reakcji alergicznych. Kryją się one pod symbolicznymi cyframi, które większości z nas nic nie mówią. Najczęściej dodawanym konserwantem jest benzoesan sodu E 211.

Mit # 2 Odtłuszczony dressing jest zdrowszy

Nie do końca jest to zgodne z prawdą. Odtłuszczone sosy posiadają, co prawda mniejszą zawartość tłuszczu, ale odbywa się to kosztem zwiększonej ilości cukru, nie oferują też cennych składników odżywczych. Dodatkowo mogą w mniejszym stopniu przyczyniać się do wchłanianie witamin z grupy B, A ,C i E.
Zwolennicy sosów sporządzonych na bazie oliwy z oliwek, przyswajają 2 razy więcej składników odżywczych niż Ci, którzy preferują dressingi typu light lub fat-free. Najkorzystniejsze do dressingu sałatek są oleje roślinne typu: olej rzepakowy, słonecznikowy, sezamowy lub oliwa z oliwek ponieważ są one niezbędne do wchłaniania takich witamin jak A, D, E i K – rozpuszczalnych w tłuszczach.

Mit # 3 Seler naciowy ma ujemny indeks kaloryczny

Naukowcy z Instytutu Beltsville Centrum Żywienia Człowieka w Maryland, USA ostrzegają: jak dotąd nie odkryto żywności o ujemnym indeksie kalorycznym. Potwierdzają to i nasi polscy eksperci z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. Nie ma czegoś takiego jak „ujemny indeks kaloryczny”. Są warzywa które mają niską kaloryczność i organizm wydatkuje więcej energii na ich strawienie niż one same mają, ale nie ma to większego, praktycznego zastosowania w dietetyce.

Mit # 4 Sałata to tylko sałata

Niewątpliwie największą rolę wśród składników sałatek odgrywają warzywa liściaste czyli sałaty. Jak się okazuje, różnią się one między sobą nie tylko wyglądem zewnętrznym, ale także i zawartością składników odżywczych. Sałata, podobnie, jak większość warzyw ma właściwości zasadotwórcze, a zatem minimalizuje zakwaszenie organizmu. Zawiera sporo kwasu foliowego, beta-karotenu, żelaza, potasu, nieco wapnia, fosforu, witaminy E, oraz witamin z grupy B. Jest nie tylko zdrowa, ale także smaczna i bardzo dekoracyjna.

Sałata głowiasta
potocznie nazywana sałatą zieloną . Głównymi składnikami odżywczymi tej sałaty jest białko, tłuszcz, węglowodany, błonnik, wapń, fosfor, żelazo, witaminy A, B1, B2, C. Jeśli chcesz cieszyć się doskonałym smakiem tej sałaty, używaj tylko ciemnozielonych liści, zaś aby usunąć posmak goryczy, wstaw liście na 3 minuty do wrzątku, a następnie opłucz je bardzo zimna wodą. Wartość kaloryczna: 17 kcal w 100 g.

Sałata rzymska
charakteryzuje się podłużnymi, delikatnymi liśćmi z grubym nerwem środkowym. Od sałaty głowiastej odróżnia ją wyraźniejszy smak. Jest bogata w białko, węglowodany, błonnik, wapń, potas, witaminy A, B1, B2, C. Rzymska sałata harmonizuje z innymi gatunkami sałat oraz serem. Aromatyzowany ocet wydobywa charakterystyczny smak rzymskiej sałaty. Wartość kaloryczna: 21 kcal w 100 g.

Sałata lodowa
posiada jasnozielone, kruche liście. Sałata lodowa dobrze smakuje z innymi sałatami, warzywami i słodkimi owocami. Jest wyjątkowo smaczna z rzeżuchą, czerwoną papryką, ogórkami, pomidorami, a także z truskawkami, morelami, brzoskwiniami i porzeczkami. Wartość kaloryczna: 15 kcal w 100 g.

Endywia
jest to odmiana sałaty o ciemnozielonych i postrzępionych liściach. Podobnie jak poprzednie sałaty zawiera białko, węglowodany, błonnik, potas, wapń, fosfor, witaminy A, B1, B2, C, ale w odróżnieniu od nich posiada w swoim składzie magnez, sód, kwas szczawiowy i foliowy. Wartość kaloryczna: 19 kcal w 100 g.
Wartość odżywcza sałaty zależy od warunków przechowywania: temperatury, wilgotności, czasu przechowywania itd. Sałatę powinno się spożyć jak najszybciej, nie powinna być uszkodzona liście nie powinny być brązowe. Należy ją dokładnie umyć i osuszyć np. jednorazowym ręcznikiem kuchennym. Warzywa, które kupujemy nie powinny być przechowywane w siatkach, gdyż może to powodować powstanie szkodliwych dla zdrowia związków.

Mit # 5 Tylko zielone

Barwniki owoców i warzyw można podzielić na 3 grupy: chlorofile, karotenoidy i antocyjany. Chlorofile odgrywają ważną rolę w procesie fotosyntezy nadają zieloną barwę warzywom i owocom. Barwniki karotenoidowe odgrywają ważną rolę w tworzeniu barwy: korzenia marchwi (beta-karoten), owoców cytrusowych, pomidorów, arbuzów, moreli, papryki czerwonej. Struktura cząsteczkowa karotenoidów jest ważna w kontekście żywieniowej wartości warzyw i owoców, ponieważ beta-karoten i jego pochodne są prowitaminą witaminy A. Antocyjany stanowią grupę naturalnych czerwonych, niebieskich i purpurowych substancji. Powszechnie znanym warzywem zabarwionym przez antocyjany jest czerwona kapusta.

Kolorowe owoce i warzywa to podstawowe źródło witaminy C i prowitaminy A (beta-karotenu), bogactwo składników mineralnych – mikro i makroelementów, błonnika pokarmowego, niektórych witamin z grupy B oraz innych związków biologicznie czynnych, zwanych często fitozwiązkami. Wymienione grupy związków obecne w warzywach i owocach, działając synergistycznie, wpływają korzystnie na stan organizmu człowieka oraz chronią go przed różnymi schorzeniami.
Uważa się, że niskotłuszczowa dieta, bogata w owoce i warzywa zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia i nowotworów, dlatego żywieniowcy i lekarze zalecają systematyczne spożywanie dużej ilości owoców i warzyw w różnej postaci, co najmniej 5 razy dziennie.

Mit # 6 Porcja fasoli (100g) zaspokaja dzienne zapotrzebowanie organizmu na białko

Fasola jest bardzo cennym warzywem. Uprawiana na suche nasiona jest najbogatszym źródłem białka roślinnego, którego zawartość waha się w granicach 21,4 – 25,5 %. Ponadto w nasionach znajduje się duże ilości soli mineralnych: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, kobalt, fosfor, fluor, chlor, karoteny, witaminy: B1, B2, B3, B5, B6, C.

Jednakże białko roślin strączkowych mimo swej wysokiej wartości biologicznej nie jest białkiem pełnowartościowym. Białko pełnowartościowe to takie, które zawiera wszystkie niezbędne 8 aminokwasów, w odpowiedniej proporcji. Takie białka są powoli absorbowane w organizmie i efektywnie wykorzystywane. Białka te występujące w żywności pochodzenia zwierzęcego i odznaczają się większą wartością biologiczną niż białka roślinne.
Dopiero w połączeniu z produktem zwierzęcym np. mięsem lub jajkiem fasola może stać się pełnowartościowym posiłkiem.

Mit # 7 Jeśli do sałatki dodamy bekon to moglibyśmy równie dobrze zamówić hamburgera

Wszystko zależy od ilości dodanego składnika. Ani bekon ani boczek nie należą do grona zdrowej żywności. Zawierają głownie kwasy tłuszczowe nasycone (szkodliwe). Łyżeczka posiekanego i usmażonego boczku do sałatki raz na jakiś czas nie powinna zaszkodzić. Jednak zdecydowanie lepsze efekty zdrowotne zapewni nam chociażby dodatek sera feta czy ziaren słonecznika ponieważ produkty te mają korzystniejszy dla zdrowia skład kwasów tłuszczowych.

Mit # 8 Sałatką możemy się zatruć podobnie jak wołowym mięsem lub kurczakiem

Sałata i niektóre warzywa mogą stać się przyczyną zatrucia. Jednak temu niebezpieczeństwo można łatwo zapobiegać dokładnie myjąc warzywa i owoce przed spożyciem.
Jak zarazki dostają się do pożywienia? Odpowiedz jest prosta- z brudnej, zanieczyszczonej wody i ziemi, w której rosną. Natomiast mięso i tusze drobiowe mogą ulegać zanieczyszczeniu podczas uboju przez kontakt już z małą ilością treści jelitowej. Podobnie świeże warzywa i owoce mogą być zanieczyszczone, jeśli są myte lub nawadniane wodą, która jest zanieczyszczona odchodami zwierzęcymi lub ludzkimi ściekami. Bakterię Salmonelli znaleźć można na powierzchni skorupki jaja. Wynika to z tego, że jajo wydalane jest tą samą drogą co odchody. Z tego powodu jaja myje się podczas ich przetwarzania. Niemniej jednak mogą one być tam ciągle obecne, stąd też odpowiednia obróbka termiczna, jak również mycie rąk są potrzebne by zapobiec zachorowaniom.

Szkodliwe dla zdrowia substancje lub mikroorganizmy, przedostają się też z desek do krojenia, noży lub innych nie umytych przedmiotów kuchennych albo przez bezpośredni kontakt z brudnymi dłońmi. Nie poradzimy na to zbyt wiele, kiedy jadamy w restauracjach lub barach. W domu warzywa i owoce powinniśmy myć zawsze pod strumieniem bieżącej wody oraz spożywać je zawsze świeże.

Mit # 9 Sałata ekologiczna nie różni się od tej uprawianej metodą konwencjonalną

Spożywanie ekologicznie wytworzonej żywności może być korzystne dla zdrowia ponieważ posiada ona większą zawartość składników mineralnych, zwłaszcza mikroelementów śladowych, witamin. Innymi ważnymi czynnikami, które mogą być brane pod uwagę w polepszaniu zdrowotnych skutków ekologicznie produkowanej żywności są: wykluczenie stosowania pestycydów i odpornych na choroby odmian i dawek sprzyjających produkcji wtórnych metabolitów. Metody ekologiczne w rolnictwie uważane są za przyjazne dla środowiska, przede wszystkim dzięki podstawowym zasadom harmonijnej współpracy z przyrodą i niestosowania chemizacji.

Od surowców ekologicznych oczekuje się także wyższej jakości zdrowotnej i odżywczej - jest to jeden z istotnych powodów poszukiwania tej żywności przez konsumentów. Żywność ekologiczna zawiera zdecydowanie mniej azotanów i azotynów oraz pozostałości pestycydów, natomiast więcej witaminy C i innych witamin, cukrów ogółem, wartościowego białka oraz składników mineralnych.

Poza tym produkty ekologiczne wykazują wyższe walory smakowe i zapachowe, co ma także duże znaczenie dla konsumentów.
Ze względu na swoje dodatnie funkcje żywność ekologiczna powinna być spożywana przez wszystkich, a zwłaszcza przez niemowlęta i małe dzieci, osoby przewlekle chore i w podeszłym wieku, a także przez wegetarian.

setpoint, dietetyk warszawa, odchudzanie warszawa, poradnia dietetyczna warszawa, dieta odchudzająca, odchudzanie, dietetyk opinie

 

Odkryj SetPoint

setpoint panele

zap2
newsletterbok1

 Zapisz się na newsletter SetPoint Twój Dietetyk!