Jak zdrowo i smacznie grillować? Podpowiada Alicja Kalińska dietetyk SetPoint Doradztwo Żywieniowe
Unikaj dorzucania do paleniska gazet, kartonów, sztucznych podpałek - w czasie grillowania wydzielają się z nich niebezpieczne dla zdrowia substancje, które kumulują się w przygotowywanych potrawach.
Mięsa należy grillować na tackach aluminiowych lub folii aluminiowej. Grillowanie bezpośrednio na ruszcie powoduje, że tłuszcz skapuje na żarzące się węgle i pali się, wydzielając toksyczne substancje.
Unikaj gotowych mieszanek przypraw i sosów - zawierają wiele niepotrzebnych substancji (cukier, glutaminian sodu, konserwanty itp.)
Stosuj naturalne zioła i przyprawy, sosy przygotowywać np. na bazie pomidorów lub jogurtu.
Unikaj bułek przeznaczonych do grillowania, przygotowywania hamburgerów - jest w nich cała masa konserwantów i zero błonnika, który jest potrzebny dla organizmu. Zamiast nich warto sięgnąć po grahamki lub pełnoziarniste bułki, ale i z nimi nie należy przesadzać - co za dużo, to nie zdrowo.
Nie zapominaj o dodatku warzyw do grillowanych mięs.
Ogranicz lub wyeliminować spożycie alkoholu na rzecz wody.
Nie sięgaj po soki i inne słodkie napoje. Lepiej przygotować wodę mineralną z kostkami lodu, sokiem z cytryny lub limonki i miętą.
Dania z grilla. Co wybierać, a czego unikać?
- filety z piersi kurczaka lub indyka (bez skóry)
- ryby
- warzywa (np. cukinia, bakłażan, papryka itp.)
- szaszłyki z chudego mięsa i warzyw
- tłusta karkówka - żeberka
- kiełbasy, kaszanki
- wszelkie wędliny, kiełbasy i mięsa oznaczone w sklepie jako "grillowe", "na grilla", "ogniskowe" - są one najczęściej nie najlepszej jakości
- duże ilości pieczywa
http://www.styl.pl/kuchnia/mistrzyni-kuchni/news-dania-z-grilla-krewetki-z-cukinia,nId,1856245